Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΒΑΦΉ ΚΥΨΕΛΏΝ 1

Υπάρχουν πολλοί τρόποι βαφής των κυψελών όλοι ξέρουμε τον  κλασικό με λινέλαιο "βελατούρα" και λαδομπογιά. Εγώ θέλω να παρουσιάσω έναν διαφορετικό τρόπο. Δυστυχώς από πλευράς κόστους δεν τον συνιστώ καθώς το κόστο βαφής 22 ορόφων (δεν με έφτασε για πάτους και καπάκια)  είναι περίπου 120e!!! όσο καλό αποτέλεσμα και να πετυχαίνεις δεν είναι το καλύτερο και το θεωρώ απαγορευτικό λόγω κόστους. εδώ να σημειώσω πως ο λόγος αυτής της παρουσίασης είναι ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά παρόμοια προϊόντα χαμηλότερου κόστους και παραπλήσιου αποτελέσματος. Το κέρδος είναι σίγουρα μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο από τον συνηθισμένο τρόπο βαφής και το σημαντικό για άτομα σαν εμένα που σιχαίνονται το βάψιμο, θα βάψουν λιγότερες φορές!!!! O καλύτερος μακράν τρόπος είναι αυτός που μου συνέστησε ο φίλος Πάνος ( http://ixnilatis33.blogspot.com/  ) όπου θα τον παρουσιάσω σε επόμενη δημοσίευσή μου.


λοιπόν ας προχωρήσω στο τι και πως.....  καταρχήν οι κυψέλες που προμηθεύτηκα είναι τύπου Αυστραλίας με κινητό πάτο και σήτα από τον Γ. Αρβανίτη στην Αρτάκη Εύβοιας (http://kypseles-arvanitis.businessclub.gr/index ) όπου πραγματικά έχει ποιότητα. πραγματικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Mόνο που τις βλέπεις καταλαβαίνεις πως ο άνθρωπος είναι νοικοκύρης και όχι αρπακόλλας. Tριμμένες περιποιημένες μέσα έξω χωρίς πολλούς ρόζους. ακόμα και τα πλαίσια που είχε μέσα ήταν και αυτά καλοφινιρισμένα. Aυτά τα λέω γιατί κάνοντας μια ερευνα αγοράς συνάντησα πολλές κακόμοιρες κυψέλες για κλάματα στα ίδια λεφτά και ακριβότερες.  η τιμή τους ήταν 33 + φπα. την θεωρώ πολύ δίκαιη τιμή.


Tο πρώτο βήμα ήταν να ετοιμάσω το χώρο και τα πατώματα για την βαφή. άπλωσα κάτω ένα νάιλον που συνήθως χρησιμοποιούμε για να σκεπάζουμε έπιπλα όταν βάφουμε (υπάρχουν δυο είδη, απλός και ενισχυμένος. έβαλα ενισχυμένο). μετά έκανα μια στοίβα όλα τα πλαίσια. στοίβα είπα? άκυρο... μάλλον βουνό!

βήμα δεύτερο.... στοκάρισμα... κάψιμο ρόζων και τρίψιμο. εδώ έκανα πατάτα μιας και το ιδανικό είναι να πέφτει πρώτα το υπόστρωμα και μετά να στοκάρεις. λόγω έλλειψης χρόνου βολεύτηκα με το ανάποδο.




όταν λέμε τρίψιμο εννοούμε τρίψιμο σε όλη την επιφάνεια που έχουμε σκοπό να βάψουμε. αυτό γιατί πολύ απλά το ξύλο είναι ζωντανό υλικό και δημιουργεί μια αόρατη κρούστα στην επιφάνειά του όπου φράζει τους πόρους. με ελαφρύ τρίψιμο θα ανοίξουν πάλι ώστε να μπορεί το εμποτιστικό υπόστρωμα να εισχωρήσει καλύτερα και σε βάθος.




 βήμα τρίτο και φαρμακερό!
το βασικό και ακριβό υλικό που έπεσε ήταν αντιοσμωτικο resina 99 της nubian που είχα προμηθευτεί πριν χρόνια από το γνωστό "φαρμακείο" σκαφών του A.Aνδρέου.





το resina 99 χρησιμοποιείται σαν υπόστρωμα. Είναι εποξικό βερνίκι δυο συστατικών μη τοξικό για ξύλο.
χρησιμοποιείται σε σκάφη κυρίως για κάτω από το νερό όπου προσφέρει στεγανότητα και προστασία στο ξύλο. το έχω δοκιμάσει πριν χρόνια  και είχε πραγματικά εκπληκτικό αποτελέσματα. Από την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα μου περίσσεψαν δυο κουτιά και με αυτά πέρασα τα πατώματα αλλιώς δεν πρόκειται να έβλεπαν τέτοια χαρά οι κυψέλες μου!! το αρνητικό του είναι η τιμή του όπου είναι κάπου στα 40e + φπα!!!  με το resina πέρασα ένα χέρι όλα τα πατώματα εξωτερικά. στις γωνιές όπου φωλιάζει το ένα ξύλο με το άλλο και εκεί πονάνε τα πατώματα, τα πέρασα τρία χερια. στο τρίτο χέρι ήταν λες και το πέρασα με πολυεστέρα!!



βήμα τέταρτο.... το χρώμα. έβαλα χρώμα πολυουρεθάνης δυο συστατικών μη τοξικό  μάρκα δεν θυμάμαι. το συγκεκριμένο προορίζεται για καταστρώματα σκαφών κυρίως για σημεία που πατάμε πάνω τους. έχει μεγάλη αντοχή στα γδαρσίματα, στον ήλιο και στην υγρασία.
βήμα πέμπτο.... καπάκια και βάσεις. αυτά τα έβαψα οικονομικά και καλύτερα με τον τρόπο που μου συνέστησε ο ixnilatis33. στο επόμενο δημοσίευμα παρουσιάζω το πως και με τι.

ευχαριστώ πολύ

θανάσης βίδας







2 σχόλια: